mandag 3. april 2017

Mikroplast

Mikroplast

Plast forsvinner aldri, blir til mikroplast. Denne plasten forsvinner ikke. Den slites derimot ned til mindre og. Det er et økende miljøproblem at plast flyter ut i havet.


Det kan utgjøre en større forskjell enn du tror å fjerne en plastpose fra stranda. Hva er mikroplast ? Verdenshavene fylles med plastavfall, som sakte brytes ned og blir til mikroplast.


Mikroplasten har mange farger og fasonger. Bittesmå plastbiter fra bildekk, tekstiler og hygieneprodukter, havner også i. Utslipp, spredning og opphoping av mikroplast er et stort globalt problem og en voksende miljøtrussel.


Plast som kommer på avveie i naturen, kan. Store mengder plast ender opp i havet til enhver tid. Da blir veien kort til vårt eget matfat. Spør en forsker: Kan mikroplast ende opp på middagstallerkenen?


Og hvor mye av det finnes i havene våre? Dette vet vi – og dette vet vi ikke. Vi kveler havet med mikroplast. Hver av oss bidrar i snitt med nesten to kg mikroplast i året.


Her er åtte viktige ting du kan gjøre for å redusere. Altså er mikroplast like farlig for de mindre dyrene i havet som plastposer er for hval, utdyper Raavand.


Når dyr da forveksler mikroplasten med mat og spiser den. Det havner i havet via plastavfall som blir brutt ned i. Når plasten først har kommet ut i naturen kan den forurense i. Små plastpartikler under millimeter og helt ned til nanometer kalles mikroplast.


Line drar til Lofoten, hvor mange. Mer mikroplast en antatt ender i Arktis – NRK Troms og. Selv om det er svært lite biltrafikk i Arktis, havner store mengder mikroplast i den uberørte naturen lengst nord.


Forskere har funnet ut at plasten. Daglig kan vi lese i nyhetene om hvordan vi kveler havet med mikroplast. Siste nytt innen nyheter, sport, fotball, økonomi, kultur, reise, jobb og mye mer fra Norges eldste dagsavis. Plast er et fantastisk materiale, og det finnes overalt rundt oss, dessverre også som små biter i vann, havet og.


Mikroplast

Hvor mye mikroplast er det i parken, i vegstøvet og ved kunstgressbaner? Plastforsker Marte Haave vil finne svar på slike viktige spørsmål i nytt prosjekt. Det er ikke bare havet som stadig blir fylt med mikroplast.


Også landbruksjorda inneholder forurensende plastbiter, fra gjødsling med kloakkslam. Den kraftigste lupen skolen har, må derfor brukes for å se etter de minste bitene. Men for å øke sjansen for at elevene skal. En enkel måte å redusere mikroplast -utslipp på, er å benytte Guppyfriend vaskepose når du vasker tekstilene dine.


Mikroplast

Les om Guppyfriend vaskepose her. Ny studie fra Nilu viser at like mye mikroplast kommer via atmosfæren som fra elver. Primære partikler er de som tilsettes hensikt som mikroskopiske.


Når tekstiler av syntetiske fibre vaskes slites plastfibre løs og bidrar til spredning av mikroplast. I prosjektet FORTRAN studerer vi hvilke faktorer som fører til dannelse og nedbryting av mikroplast i havet – med det ultimate mål om å forstå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.