mandag 23. september 2019

Så plen når det regner

Forarbeid før du sår. Hvor mye forarbeid som kreves i din hage, kommer blant annet an på hva slags jord du har. Hvis jorda er veldig hardpakket bør den.


Når kan du så plen ? Den beste tiden og så plen på er tidlig vår eller tildlig høst.

Temperaturen bør være over 10C og frosten må ha gått i bakken. Det beste er å så plenen tidligst mulig om våren og helst før utgangen av august. Dersom du sår plenen senere på høsten kan.


Men når det regner frister det ikke å stå på knærne å luke. Og plutselig, så er plenen mett og grønn, de gode ideene er kommet ned på.


Jeg skal så plen, men det bare regner ! Hvis det er noen trøst, er det ikke stort bedre langs kysten. Hvordan regner jeg ut hvor mye jord jeg trenger?

Felleskjøpet viser deg hvordan du sår en plen. Neste vår ville jeg. Regner det ikke godt nok, så bør du sette på sprederen.


Hvis du skal anlegge nytt be ny plen eller fylle nye kasser, så kan kompost være. I tillegg er det viktig å alltid vanne etter gjødsling, eller gjødsle det når det regner. Har du forresten nåletrær på plenen din?


Det kan være fristende å gi den en kickstart med gjødsel så raskt som mulig, men. Men om man får gjødslet når det regner litt, eller om man får vannet litt etterpå. Royal-gresset vokser saktere, noe som kan være en fordel fordi du da slipper å klippe plenen så ofte.


Du må vanne når du gjødsler, eller gjødsle når det regner, for å unngå. Hvis plenen ikke skal bli så stor kan du tråkke over området med beina. Hvis ikke blir gjødselen bare liggende oppå med fare for å svi gresset. Hvis det regner skikkelig etter gjødsling, slipper du å vanne.


En vel så god metode å utkonkurrere mose på, er å lufte plenen og for eksempel tilføre torvstrø. Hvis det ikke regner, kan du vanne hver dag de første dagene.


Selv om en gressplen kan leve sitt eget liv uten så mye stell, så er det lite. Husk at når jorden og plenen er våt, som på denne tiden av året.

Det finnes mange forskjellige typer gressblandinger, så du kan enkelt finne en som passer til hagen din, dens jordbunn og dine behov. Gjødselen får da løst seg opp litt før du sår gressfrøene eller legger ferdigplen.


Sår du gressfrø, raker du forsiktig. Ugresset fikser du med plenrens etter at plenen har vokst litt. Regner med at det er frøene du er redd for skal renne bort hvis det regner.


Alle med hage ønsker seg en knallgrønn, tett og frodig plen, men det krever. Skal styrtregn til for at. En brunsvidd plen vil raskt kommer seg når det kommer nedbør. Rak gjerne så dypt at rivetennene river med seg mose og døde plantedeler fra året før.


Husk også å vanne godt etter gjødsling dersom det ikke regner når du gjør det. Hva må du tenke på når du skal så plen, hvor ofte bør den vannes, gjødsles og klippes?


Det er litt avhengig av når vinteren kommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.